Drone Fotoğrafçılığı ve Seyahatlerde Drone Kullanımı

Drone sahibi olmaya karar verdiniz. Artık siz de o gördüğünüz harika fotoğraf ve videolardan çekmek istiyorsunuz. Peki drone fotoğrafçılığı nedir? Seyahatlerinize drone götürebilir misiniz?

İşte drone sahibi olmanın en güzel yanı. Seyahatleri ölümsüz kılan fotoğraf ve videolara yeni bir boyut kazandıran drone’lar, seyahat çantalarının olmazsa olmazı haline geldiler. Artık seyahat türlerine dahi doğrudan etki eden drone’lar, seyahat algısını değiştirdi desek yeridir. Sıradan görüntülerin aksine, olağan dışı keşifleri yapmanıza olanak sağlayan drone’ları seyahatlerde kullanabilmek ise bazı ön hazırlıklara gerek duymakta. Şimdi yapılması gereken bu hazırlıklardan bahsedelim.

 

Sahibi olduğunuz dronunuz hakkında detaylı bilgi sahibisiniz. Nasıl kullanılacağından, hangi lisanlara, belgelere ihtiyacınız olduğuna dek. Şu an bu bilgilerle drone’nuzu seyahatlerde kullanmaya hazırsınız. Ancak yurt dışı seyahatleriniz için ekstra birkaç bilgiye ihtiyacınız var. Drone, sadece üzerinde kamerası olan video ve fotoğraf çeken bir cihaz olmanın yanı sıra aynı zamanda “insansız bir hava aracı”. Bu kapsamda bakıldığında da imkân ve kabiliyetlerinin ne denli geniş olduğunu düşünmek oldukça kolay. Amaç sadece görsel anlamda içerik elde etme olsa da bunun belli başlı kurallarla yönetilmesi, hava sahası kullanımı, güvenlik ve mahremiyet gibi hususlara zarar vermesinin önüne geçecektir.

Her ülkenin hava sahasından sorumlu yetkili bir otorite mevcut

Nasıl ki ülkemizde drone kullanımı ile ilgili otorite SHGM ise, gideceğiniz ülkede de mutlaka bu konu ile ilgili bir kurum veya kuruluş bulunmaktadır. Bu birimler sayesinde ilgili ülkeye ait kurallar konulur ve işletilir. Her ülkenin drone kuralları ve yaptırımları da bu doğrultuda birbirinden farklıdır.

Şimdi size düşen görevlere gelecek olursak; ilk yapmanız gereken, seyahat edeceğiniz ülkenin ilgili otoritesini ve getirdiği kurallara ulaşmak. Bunu Google araması ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Hatta buraya sizin için kolayca erişebileceğiniz bir link bırakıyorum; https://www.drone-made.com/drone-laws

Drone uçurabilmek için belli başlı kurallar var

Bu kuralları vermiş olduğum linkte topluca bulmanızın yanı sıra ilgili ülkenin kendine ait yasal internet sitelerinde de bulabilirsiniz. Bunun için google’a “drone laws in …… (gideceğiniz ülke/şehir)” ya da “drone regulations in ……. (Gideceğiniz ülke/şehir)” yazmanız yeterli.

Bilgilere ulaştıktan sonra ilk bakmamız gereken gideceğiniz ülkenin drone sokmanıza müsaade edip etmediği bilgisi. Bazı ülkeler maalesef beraberinizde dronunuzu getirmenize izin vermiyor yani sokmanızı yasaklıyorlar. “Bana bir şey olmaz bir şekilde sokarım” diye riske girmeniz yasal olarak suç işlemiş olmanızdan, drone’nuza el konulmasına kadar uygulamalara maruz kalmanız demektir bilginiz olsun. Eğer böyle bir husus varsa hiç zorlamayın, başınız ciddi anlamda belaya girebilir. (Neden diye düşünürseniz, maalesef bu cihaz bazı ülkelerde terör aleti olarak görülmekte)

Drone uçurmanın yasak olduğu ülkeler

Aralık 2023 itibariyle drone sokmanın yasak olduğu ülkeler; Cezayir, Antarktika, Azerbaycan, Bahreyn, Belize, Butan, Brunei, Küba, Mısır, İran, Irak, Libya, Madagaskar, Fas, Nikaragua, Fas, Kuzey Kore, Oman, Rusya, Sri Lanka, Suriye, Tunus, Ukrayna, Özbekistan ve Vatikan.

Şu şekilde bir ikilem akıllara gelebilir, eğer kullanımının serbest olduğu bir ülkeye gidecek ve ardından yasak olan bir ülkeye devam edecekseniz, ülkeye sokulmasına müsaade etmeyen ülkenin giriş şartlarını detaylıca araştırıp, drone’nunuzu havalimanında güvenlik görevlisi/polise teslim etme ve ülkeden çıkarken de bunu geri alma olanağınızı teyit edin. Aksi halde drone’nuza el konan bir ülke ise drone’nuzu bir daha geri alamayabilirsiniz.

Seyahat öncesinde mutlaka gideceğiniz ülkenin drone kurallarını kontrol edin

Seyahat edeceğiniz ülkenin drone getirmenize müsaade edip etmediğini öğrendikten sonra dronunuzu uçurma kurallarına geldi sıra.

Diyelim dronu sokmanın yasak olmadığı bir ülkeye gidiş planladınız. İşimiz bununla kalmıyor, şimdi de dronunuz uçuş kurallarına veya varsa izinlerine bakmak zorundayız. Her ülkenin yetkili otoritesi tarafından konulan belli başlı kurallar var. Bu kuralları araştırmaya geçiyoruz. Yine aynı bağlantılar vasıtasıyla bu bilgilere ulaşıp, ihtiyacımız olanları not ediyoruz.

Bilmemiz gerekenler; uçuracağınız ülkenin uçuşa müsait/yasak alanları, uçuş irtifaları, uçuşuna müsaade edilen cihaz özelliklerini ve varsa uçuş saatleri gibi temel bilgiler. Bunlara ek olarak almamız gereken uçuş izinleri veya doldurmamız gereken form/belgeleri de buralardan kontrol ediyoruz. Bazı ülkeler sizden izin almanızı zorunlu hale getiriyor. Gitmeden önce dolduracağınız bir form veya alacağınız bir evrak uçuş için olmazsa olmazının olabilir. Hatta bazı ülkelerde bu izinler maalesef ücrete tabii tutulmakta. Bu bilgileri mutlak suretle öğrenip, dronunuz ile uçuşa o şekilde çıkıyoruz. Aksi taktirde yine ciddi problemlerle karşı karşıya kalabiliriz.

Uçakta drone taşınır mı?

Tüm bu bilgiler ışığında dronunuz ile seyahate karar verdiniz. Harika! Şimdi drone ile nasıl seyahat edeceğiz, uçağa onunla ile binebilir miyim? Taşıdığımı belirtmeli miyim?

Sakin olun, normal eşyalarınız gibi drone’unuzu da valizinizde uçakta rahatça taşıyabilirsiniz. Hatta tavsiyemdir, uçak içi bagajınıza almanız olası bagaj aksaklıklarında daha az üzülmenize sebep olabilir. Drone taşıdığınızı da sormadıkları sürece beyan etmenize gerek yok.

Sonuç; seyahatlere dronunuzu götürebilirsiniz. Hatta götürün 🙂 Eğer drone sahibi değilseniz günümüzde kiralama seçenekleri bile yaygınlaşmaya başlamış durumda. Eğer gideceğiniz yer gökyüzü çekimleri için harika bir yer ise bu seçeneği de düşünüp, dronunuz ile unutulmaz çekimler yapabilirsiniz.

Çektiğiniz o güzel içerikleri bizimle paylaşmayı unutmayın! 🙂