Bebekli hayat ve bebekli seyahat başlıyor…
Öncelikle bu başlıkta; “Bebekle seyahat nasıl yapılır, bebekle seyahate çıkılır mı?” bulunan sorulara cevap bulduğunuzu varsayarak bu yazıya geldiğinizi düşünüyorum 🙂 Ama eğer henüz o sorular cevapsız kaldı ise sizi oraya alalım.
Bitti artık o ayakları uzatıp uyuyarak, kitap/dergi okuyarak, film izleyerek, dışarıya dalarak, yemeğinizi afiyetle yiyerek yapılan yolculuklar. Artık sizin gözünüzün içerisine bakarak beni nerelere götürüyorsunuz diyen ve orada olduğunu her fırsatta hatırlatan bir bebeğiniz sizinle! Ama hemen paniğe kapılmayın! Her şeyin üstesinden gelebilir ve sayılı saatleri mutlu bir şekilde geçirebilirsiniz.
İyi bir planlama, her şeyin üstesinden gelir. Öncelikle bebek ile uçakta yapılacak seyahatlerin, diğer ulaşım araçlarına göre daha fazla detay içerdiğini kesinlikle göz ardı etmemek lazım. Bu detayları planlamanın da sadece uçak içerisinde olmayıp, çok daha öncesinden başlaması gerekir.
Bebekler dünyanın en empatik varlıklarıdır. Sizdeki endişeyi, korkuyu anında algılayıp, sizinle aynı duyguyu paylaşarak başlarlar ağlamaya. Ağlaması da sizlerin paniğe kapılmasına ve siz paniğe kapıldıkça da onların daha fazla ağlamasına neden olur. Bu döngüye son verebilmenin en güzel yolu, bu durumların meydana gelmesine izin vermeden kendinizi rahatlatmaktır.
Belki bu rahatlamanıza faydası olacak, edindiğimiz tecrübeleri sizlerle paylaşıyorum.
- İlk kural, yaşı ne olursa olsun bebeğinizin de bir pasaportu olması gerekmektedir. İster 1 günlük olsun, ister 10 aylık isterse 10 yaş.
- Biletleri, aktarmaların sizi çok yormayacağı ve bebeğinizin uyku saatlerine dikkat ederek almanızda fayda var.
- 0-2 yaş arası bebeklerden bilet ücreti alınmaz. Sadece bir miktar vergi ödeyerek seyahat ettiğini bilmenizi isterim. Bu ödemeyi, bilet alım esnasında veya havaalanında seyahat edeceğiniz havayolu firmasının bilet satış gişesinde yapıp, bebeğinizin biletini alabilirsiniz.
- Havaalanına girdiniz, çok uzun bir güvenlik kontrolü sırası var. Bebekli olduğunuzdan dolayı görevlilerden veya önünüzdekilerden öncelik talep edebilirsiniz, çoğunlukla olumlu karşılanırsınız.
- Güvenlik kontrolünde bebeğinizi kucağınıza alıyor, bebek arabanızı da x-ray cihazından geçiriyorsunuz. Bazen bu durum, örneğin uyuyorsa can sıkıcı olabiliyor ama yapacak bir şey yok, kurallara uyum. Bu gibi durumlarda ana kucağı (kanguru) oldukça faydalı olabiliyor. Kanguruların bagaj içinde teslim edilme zorunluluğu olmamasından dolayı gerçekten çok faydalı bir ürün. Uçak içerisinde de kullanabilirsiniz. (bazı ülkelerde bebek arabamızı x-ray cihazından geçirmediğimiz de olmuştur)
Bebekle seyahat ederken harç pulu paralı mı?
- Yurt dışına çıkarken, pasaport kontrolü öncesinde satın alacağımız; “Yurt dışı çıkış harç pulundan“ 7 yaşından gün almamış bebeğiniz için almanıza gerek yok.
- Pasaport kontrolünde bir birey olarak seyahat eden bebeğinizin de pasaportu kontrol edilmekte ve giriş/çıkış damgası vurulmaktadır. Alın size fazladan bir kayıt hakkı 🙂 Yurt dışından telefon vb. getirecekseniz eğer, bebeğinizin pasaportuna da kayıt yaptırma hakkınız var, unutmayın!
- Bebek arabanızı bagaj verme esnasında vermeme hakkınızın olduğunu, uçağın kapısına kadar götürebileceğinizi de belirtmek istiyorum. Hatta inişte de, binerken teslim ettiğiniz noktaya getirilmesini de talep edebilirsiniz.
- Yer numaranızı alırken, bebekli olduğunuzu belirterek ön sıralardan yer isteyebilirsiniz. Eğer uçuş yapacağınız uçakta takılma imkânı varsa puset talebinde bulununuz. Bu pusetler, en ön sıralarda, duvara takılabilen, 11kg kapasiteli bir nevi beşik. Bilet alım esnasında veya sonrasında “erken check-in” yaparak bu koltukları bebeğiniz olduğundan talep edebiliyorsunuz. Puset takılabilen o en ön koltuklar kalmadı mı, o zaman uçak içerisinde o koltuklarda bulunan ama bebeği olmayan kişilere rica ederek yerinizi değiştirebilirsiniz. Hem bebeğiniz, hem de sizin için hayati öneme sahip bu pusetlerde ısrarcı olmanızda fayda var.
- Eğer seyahat edeceğiniz uçakta puset takılma imkânı yok ise, cam kenarı koltukları almanızda fayda var. Hem bebeğiniz dışarıya bakarak oyalanabilir, hem de siz emzirme vb. faaliyetleri daha rahat yapabilirsiniz. Burada şu hususa dikkat! Diğer bebekli yolculardan ne kadar uzakta kalırsanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Çünkü zar zor uyuttuğunuz bebeğinizin, hemen yan tarafınızdaki ağlayan bebek sebebiyle uyanmasını istemezsiniz.
Uçakta bebeğiniz ne yiyebilir?
- Bebek maması, “özel yemek” statüsündedir. Bebekle seyahat edeceğinizden, biletleme esnasında veya uçuştan bir süre (en az 24 saat) önce, “özel yemek” siparişinde bulunmanız iyi olacaktır. Bulunmadıysanız yine de uçakta kısıtlı miktarda bulunmakta, ancak sizin gibi bebekli yolcu sayısı çok ise yetmeme durumu olabilmektedir. Bu mamalar özel yemek statüsünde geçmekte ama piyasada bulunan, meyveli/sebzeli olan, küçük cam kavanozlardaki mamalardır. Uçak içerisinde görevlilerden rica ederek bu mamaları ve dilerseniz sütü ısıtma imkânınız da mevcut.
- Diğer bir konu olan bebek kemeri; kalkıştan önce size görevliler tarafından veriliyor ve kalkış/iniş öncesi kemer ikazı ile kucağınızda, yönü ön tarafa bakar şekilde oturan bebeğinizin belinden geçecek şekilde dolandırıp, sizin kemerinizle iç içe gelecek şekilde bağlıyorsunuz hepsi bu. Eğer kucağınızda bebekle yapamadıysanız ki gayet normal, hiç çekinmeden yardım talebinde bulununuz derim.
- Bu arada bu ufacık yavruların henüz kulak zarları hassas olduğundan iniş ve kalkış esnasında oluşan basınç değişikliğinden çok etkilenmekteler. Bunun da en etkili ilacı emiyorsa annesinin emzirmesi veya alıyorsa mutlaka emzik verilmesi.
El bagajı içeriği önemli!
- Uçak içerisine alacağınız el bagajınızın çoğunluğu artık bebeğinizin malzemeleriyle dolacaktır. Bundan kaçış yok, çünkü yanınıza mutlaka yedek kıyafet, fazladan bez, atıştırmalıklar, en sevdiği oyuncak vb. almadan uçağa girmeyin.
- Uçak içinde emzirme durumunu merak edenler için, bu iş için hazırlanmış emzirme önlükleri sanırım en çok işe yarayan eşyanız. Yanınıza almanızda fayda var. Şunu da unutmayın, dünyanın en masum canlılarına, dünyanın en kutsal işini gerçekleştiriyorsunuz. Kimseden çekinmenize gerek yok çünkü koltuk dizaynlarından sizi kimse görmüyor.
- Siz bebekle seyahat ediyorsunuz. Uçak içerisinde battaniye ve yastık isteyiniz.
- Uçakta alt açma için tuvaletler kullanılmaktadır. Masaya benzer düz bir zeminde bu işlemi yapıyorsunuz. Tuvaletin dar olmasından dolayı zor da olsa yapılmak zorunda 🙂 Dikkat; uçak tuvaletinin sifonları aşırı gürültülüdür. Bebeğinizin korkma ihtimaline karşın, onu dışarı çıkardıktan sonra basmanızı tavsiye ederim.
Bebekle seyahat ediyorsunuz. Israrla oyuncak isteyiniz!
- Unutmadan, birçok havayolu firmasında, genellikle yurt dışı uçuşlarında bebeklere oyuncaklar verilmekte, isteyiniz. 🙂
- Son olarak; bizim bebeğimiz çok yaramaz, hiç durmuyor, sürekli ağlıyor, o yolculuğu burnumuzdan getirir, uçaktakileri rahatsız ederiz, bu yüzden biz asla bir yere gidemeyiz diye düşünenlerdenseniz, Türkçe ve İngilizce olacak şekilde küçük kâğıtlara, güzelce bir paragraf yazı yazıp, uçak içerisinde diğer yolculara dağıtmanızı öneririm. İçeriği ise tamamen size kalmış, örneğin; bebeklerin çok masum canlılar olduğunu, hepimizin zamanında onlar gibi olduğunu, hatta sizlerin de belki bebek sahibi olduğunu ve bu yolculuğun sadece birkaç saat süreceğini, bu süre zarfında da vermiş olduğunuz rahatsızlıktan dolayı özür dilediğinizi belirtmek gibi…
İşte tüm olan biten bunlar. Uzun olduğuna bakmayın, aslında tamamı zaten bildiğiniz ancak emin olmak için araştırdığınız konular. Zaten emin olun seyahat edeceğiniz yere ulaştıktan sonra, ulaşana dek yaşadıklarınızı fazla hatırlamayacaksınız. Çünkü bebeğinizle sizi çok güzel bir tatil bekliyor…
Havayollarının bebekle seyahat ve çocuk yolcu hakkında uygulamalarını aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz.
Comments
“Uçakta bebekle seyahat, bebekle yolculuk nasıl yapılır?” için bir yanıt
[…] Buraya dikkat! Oğlumuz Mete ile çıktığımız ilk yurt dışı seyahat. Yol esnasında uykusunu alan ve jetlag olan Mete, hiç uykusu olmayan haliyle, ertesi gününü yaşarken, yolda telef olan bizlerin ise tek düşüncesi bir an evvel uyumak. Ancak uyuyabilmemiz maalesef Mete’nin uyanıklığı yüzünden maalesef çok mümkün olmuyor. En azından yolculuk esnasında çiftlerden birinin uyuyarak, dinlenip, bu tarz olaylara hazırlıklı olmasını şiddetle tavsiye ederiz ? Uçakta bebekle yolculuk nasıl yapılır derseniz buyrun […]