Kuzey ışıkları nedir?

Kuzey Işıkları (Aurora Borealis)

Bir anda geliverir, sanki zıplasanız dokunacak gibi olursunuz ama hızla geçip giderler üzerinizden, tüyleriniz ürperir, daha öncesinde hiç görmediğiniz bu görsel şov sanki ilk görüşte aşk gibidir. Dünyamızın şüphesiz en etkileyici sahne performanslarından biridir bu ışıklar. Tarih boyunca insanları büyülemiş ve hep büyük hayranlık uyandırmıştır.

Artan sosyal medya sayesinde de günümüzde en çok görülmek istenenlerin başındadır. Hatta birçoğumuzun “Ölmeden önce yapılacaklar listesi”nin üst sıralarında olan bu doğa harikasını gelin yakından tanıyalım. Peki nedir kuzey ışıkları?

Aurora Borealis ismi nereden geliyor?

Roma mitolojisindeki Şafak Tanrıçası’nın adı olan “Aurora” ile, Antik Yunan’ın Kuzey Rüzgarı “Boreas”ın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bunun yanında güney rüzgarı anlamına gelen “Australis” de var. Aurora Australis, yani güney ışıkları. Güney Kutup Dairesi’nde görülen ışıklara verilen ad.

Ancak Güney Kutup Dairesi içerisinde görülebilecek yerlere ulaşımın zor olması ve kısıtlı imkanlardan dolayı kuzey ışıkları kadar popüler değil. Bu yüzden yazımıza kuzey ışıkları yani Aurora Borealisler ile devam edeceğiz. (Güney ışıklarını görebileceğiniz yerler; Antarktika, Avustralya ve Yeni Zelanda.)

Kuzey ışıkları nasıl oluşur?

Işıkların en büyük mimarı Güneş. Dünyadan 150 milyon km uzaklıkta bulunan Güneş’in yüzeyinde oluşan dev patlamalar sonucu yüksek enerjili partiküller roket gibi uzaya dağılır. Dağılan bu parçacıkların oluşturduğu rüzgara Güneş Rüzgarı adı verilir.

Güneş Rüzgarı ile taşınan, üzerinde proton ve elektron yüklü parçacıklar 3-4 gün sonra Dünya atmosferine ulaşır. Atmosferde bulunan oksijen, nitrojen ve atom molekülleri ile temasa giren bu parçacıkların enerji seviyeleri değişir. Böylece uyarılan bu atomlar belirli renklerde ışıma yapar ve biz dünyalılara kuzey ışıkları olarak görülür.

Kuzey ışıkları

Kuzey ışıkları nerelerde görülür?

Kuzey ve Güney Kutup Daireleri içerisinde görülür. (60-72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında)

Kuzey ışıkları neden sadece kutuplarda görülür?

Dünyada manyetik bir alan vardır. Bu manyetik alan sayesinde Güneş Rüzgarları bize ulaştığında manyetik alan çizgilerinin başlangıcı olan kutup noktalarına doğru harekete zorlanırlar. İşte bu hareket sonucu atmosfere, kutup noktalarına yakın yerlerde girerler. Bu yüzden ışıma sadece kutuplara yakın yerlerde meydana gelir.

Kuzey ışıkları hangi ülkelerde (nerelerde) görülür?

İsveç: Abisko-Kiruna-Lulea-Björkliden-Jukkasjärvi-Tornedalen

Norveç: Tromso-Bødø-Lofoten Islands-Narvik-Alta-Senja-Dyrøy-Kirkenes-Harstad-Andøya Hammerfest-Finnmark-Nordkapp-Karasjok-Varanger-Vesteralen-Helgeland-Lyngenfjord-Svalbard

Finlandiya: Rovaniemi-Utsjoki-Kemi-Nellim-Kittila-Saariselka-Ivalo-Sodankyla-Kakslauttanen-Levi-Inari-Kilpisjarvi-Muonio-Luosto-Utgard-Asgard-Valhalla

İzlanda: Akureyri-Grotta-Vik-Hvalfjörður-Grimsey-Ísafjörður-Thingvellir National Park-Jokulsarlon- Reykjavik-Snæfellsnes-Vatnajokull

İskoçya (kuzeyi): Cairngorms-Shetland-Orkney-Isle of Skye

Faroe Adaları

Rusya (Sibirya): Murmansk-Kirovsk-Arkhangelsk-Petrozavodsk

Kanada: Yukon-Yellowknife-Tuktoyaktuk-Iqaluit-Churchill-Kuujjuaq-Banff-Whitehorse-Dawson- Pangnirtung- Fort McMurray-Calgary-Newfoundland-Nova Scotia-Saskatchewan-Wood Buffalo Park-Jasper Park

Alaska: Fairbanks-Anchorage-Nome-Juneau-Coldfoot-Barrow-Denali

Grönland: Kangerlussuaq-Sisimiut-Llulissat-Nuuk-Kulusuk-Tasiilaq

Kuzey ışıkları ne zaman görülür?

Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında görülür.

Kuzey ışıkları yaz aylarında görülür mü?

Kuzey ışıklarını görebilmek için en önemli etken havanın karanlık olmasıdır. Yaz aylarında Kuzey Kutup Dairesi içindeki aydınlık zaman neredeyse tüm günü kapsar. Hava karanlık olmadığı için de kuzey ışıkları görülmez.

Kuzey ışıkları her gün görülür mü?

Kuzey ışıklarını görebilmenin ilk kuralı “karanlık”, ikincisi ise “açık bir gökyüzü”. Bu iki etken sağlandığı takdirde kuzey ışıklarının her gün görülebilme ihtimali var. Aurora aktivitesinin fazla olduğu günlerde çıplak gözle rahatlıkla görülebilenlerin yanında, kimi zaman da fotoğraf makinelerinin yardımıyla kuzey ışıklarını her gün görme şansınız mümkün.

Kuzey ışıklarını görmek için en iyi zaman nedir?

Kuzey ışıkları için en iyi zaman “Ekinoks” tarihleri, yani 21 Mart ve 23 Eylül dönemi. Sebebi ise Dünya’nın pozisyonu ile Güneş arasındaki açı ve bu açı sayesinde kutuplara daha fazla toplanan kuzey ışıkları. Sonbahar ekinoksu olan 23 Eylül ise “en iyi” zaman.

Tabi ki kuzey ışıkları, ekinoks tarihleri dışında kalan zamanlarda da görülüyor. Bu zamanların ise avantaj ve dezavantajları mevcut.

Eylül-Ekim:

Avantajları: Bu aylarda hava sıcaklığı dondurucu kutup soğukluğuna henüz erişmemiş olacağından daha az üşüyerek ışıkları görebilirsiniz.

Bu sayede konaklama seçeneği olarak kamp yapabilir ve konaklamayı daha ucuza getirebilirsiniz.

Aynı zamanda, ışıkların yansımalarını henüz donmayan sular üzerinden görme şansınız var.

Dezavantajı: Bazı kış aktivitelerini yapamayabilirsiniz. Donmuş gölden balık tutma ve buz üzerinde karting vb.

Kasım-Aralık:

Avantajları: Kışın gelmesiyle mevsim geçişini gözlemleyebilir ve bu ortamda ışıkları görebilirsiniz. Kısalan günler ve artan karanlık, ışıkları görme şansınızı artırabilir.

Ayrıca kışın gelmesini kutlayan birçok festival ve kutlamalara katılabilirsiniz. Kış aktivitelerini rahatlıkla yapabilirsiniz. (kayak, köpek ve geyik kızakları, buz üzerinde karting, donmuş gölden balık tutma)

Dezavantajları: Kışın soğuk hava ve yoğun bulutların yarattığı kapalı gökyüzü sebebiyle ışıkları göremeyebilirsiniz.

Gün içindeki aydınlık zaman ise oldukça kısalıyor. Aydınlıkta yapmak istedikleriniz için zamanınız yetersiz olacağından ve karanlıktan sıkılabilirsiniz.

Yılbaşı ve öncesindeki noelden dolayı daha pahalı konaklama vb. seçeneklerle karşılaşabilirsiniz.

Ocak-Mart:

Avantajları: Ocak başından şubat ortalarına dek karanlık günlerin devam etmesiyle ışıkların görülebilme ihtimali artar.

Her yerin bembeyaz karlar altında olmasının yarattığı güzelliği görebilir ve tüm kış aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz.

Şubat ortasından sonra güneşin yavaş yavaş yukarıya çıkmasıyla, günler uzamaya ve aydınlık zaman süresi artmaya başlar. Mart sonlarına doğru ısınan ve nispeten düzelen hava ve azalan soğuk sayesinde şansınız artabilir.

Dezavantajları: Aşırı soğuk, kuzey ışığı zevkinizin önüne geçebilir.

Yılbaşı, sömestir vb. tatillerin bu döneme denk gelmesi fiyatları artırabilir.

Kuzey ışıkları çıplak gözle görülür mü? Kuzey ışıkları nasıl görülür?

Çıplak gözle kuzey ışıklarını görebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda şiddetleri az olursa gözümüzün göremeyeceği hassaslıkta olabilirler. Bu durumda fotoğraf makinesinin uzun pozlama yardımına başvurulabilir. Bu sayede bulunduğunuz yerde, gözle göremediğiniz ışıkların varlığını fotoğraf makinesi yardımıyla tespit edebilirsiniz.

Buradan çıkarılacak sonuç şu; eğer gökyüzünde kuzey ışığı göremiyorsanız hemen pes edip geri dönmeyin, fotoğraf makinesi ile uzun pozlama yapın ve bir de onunla kontrol edin. Yine yoksa işte o zaman sıcak bir ortama koşarak gidebilirsiniz ? (Gözlerinizin  karanlığa adaptasyonu için en az 30 dk karanlık ortamda bulunmayı unutmayın.)

Kuzey ışıklarını görmemizi neler engeller?

Kuzey ışıklarını görebilmenin en önemli şartı havanın karanlık olması. Karanlık oranı ne kadar fazla ise kuzey ışıklarının görünürlüğü o kadar artıyor. Bu yüzden karanlığı azaltan çevre ışıkları olduğu sürece görme şansı bir o kadar azalmakta. Işık kirliliğinin az olduğu yerler her zaman optimal çözüm ancak şehir içerisinde, evinizin penceresinden de ışıkları görebilmeniz elbette mümkün.

Havanın karanlık olmasından sonra gelen en önemli şart, gökyüzünün bulutsuz veya az bulutlu olması. Açık bir gökyüzü her zaman kuzey ışıkları için en güzel sahne. Olumsuz meteoroloji ile, gökyüzünün görülmediği durumlar ise maalesef kuzey ışıklarını görmeyi engelleyen en önemli etken.

Dolunay ışıkları nasıl etkiler?

Dolunay olduğu günlerin kuzey ışıklarının görünürlüğüne dair olumsuz etkileri olduğu söylenir. Ancak bilimsel olarak bu durum geçerli değil. Eğer kuzey ışıkları seviyesi zayıf ise, dolunayın yarattığı aydınlık ışıkları göstermeyebilir. Ama aurora aktivitesinin fazla olduğu durumlarda aksine güzel bir sahne aydınlatması olarak kabul edilebilir.

Kuzey ışıklarını görebileceğiniz en iyi yerleri yukarıda ifade ettim. Bu yerlerden geçtiği kabul edilen “Aurora Oval” içerisinde ışıkları gayet güzel görebilirsiniz. Ancak bu ovalin de kuzeyine çıkarsanız, yani aşırı kuzeye giderseniz, kuzey ışıklarını görme şansınız azalmakta. Buradan çıkarılacak sonuç, ne kadar fazla kuzeye gidilirse, kuzey ışıkları o kadar iyi görülür düşüncesinin yanlışlığı. Tuhaf ama şu cümleyi kurmuşluğum var; Kuzey ışıkları güneyimde kaldı ? (2019 Ocak Svalbard)

Kuzey ışıkları hangi renk olur?

Kuzey ışıkları sıklıkla yeşil renkte olup, kırmızı, mavi, mor ve eflatun renklerde de oluşabilir. Bu renkler,  atmosferde tepkimeye girdikleri moleküle göre belirlenir. Oksijen atomları ile çarpışma sonucu yeşil, nitrojen atomu ile kırmızı, azot molekülleri ile mavi, iyonlaşmamış azot molekülleri ile çarpıştığında ise mor veya eflatun.

Kuzey ışıkları ne kadar sürer?

10 dakikadan tüm gece boyuncaya kadar sürebilir. Bu tamamen solar aktivitenin yoğunluğuna bağlı olarak değişmekte olan bir durum. Ortalama 30-60 dk arasında.

Kuzey ışıkları hangi saatlerde görülür?

Hava karardıktan sonra her an ışıkların görülmesi olası. Bu da, 16.00 ve 06.00 arası döneme işaret ediyor. Fakat yapılan araştırmalar ve istatistiklere göre, kuzey ışıklarını görebileceğimiz en iyi saatlerin, 21.00 ve 01.00 olduğu tespit edilmiş.

Kuzey ışıkları ne kadar yüksekte olur?

Kuzey ışıklarının en alt seviyesi yer yüzünden 80-100 km yüksekte, en üst seviyesi de 200-300 km yüksekte meydana gelebilir. (Nadir olarak 600 km yükseklere kadar görülebildiği tespit edilmiştir.) Kıyaslama yapmanız açısından; yolcu uçakları yer yüzünden 10 km yüksekte uçmaktadırlar.

Kuzey ışıkları önceden tahmin edilebilir mi? Kuzey Işıkları için uygulamalar var mı?

Evet. Tıpkı meteoroloji tahminleri gibi kuzey ışıkları da önceden tahmin edilebilir. Kuzey ışıkları tahminleri yüksek oranda doğru çıkıyor ama yine de gökyüzüne bakmayı ihmal etmeyin. Cep telefonuna indirilebilen bu uygulamalardan bazıları;

Ücretsiz indirilebilen bu uygulamalar en fazla 3-4 gün sonrasının tahminini yapıyor. Ancak ücretli olan bazı uygulamalar ile yaklaşık 1 ay sonrasının tahminlerine ulaşmak mümkün.

Ama sizin için ücretsiz 27 günlük tahmine ulaşabileceğiniz adresi buraya bırakıyorum;

https://www.gi.alaska.edu/monitors/aurora-forecast

Bu uygulamaların yanında aşağıda bulunan internet siteleri de oldukça faydalı. Uzayda, güneşi izleyen uydulardan birkaçının anlık elde ettiği görüntüleri ve bilgileri bu sitelerde bulabilirsiniz;

Eğer kuzey ışıklarını canlı yayın yapan kameralardan izlemek isterseniz,

Şu hususu tekrar hatırlatmakta fayda var; kuzey ışıklarını görebilmek için havanın açık olması gerek. Hava durumunu en iyi takip edebileceğiniz adresler ise;

Kuzey ışıkları ses çıkarır mı?

Seslerini duyduğunu iddia eden insanlar yüzünden net cevabı olmayan bir soru. Bilim insanlarının yapmış oldukları açıklamalar ise şu şekilde; ışıkların çok yükseklerde meydana gelmesi ve o irtifada atmosferin çok ince olmasından dolayı ses dalgalarını taşıyamayacağını ve bu yüzden duyulabilecek bir sesleri olmadığı iddia ediliyor.

Kuzey ışıkları oluşması için soğuğa gerek var mı?

Hayır. Kuzey ışıklarını görebilmek için karanlığa ihtiyaç var. Yaz aylarında da karanlık olmadığından doğal olarak soğuk kış aylarında görebiliyoruz.

Kaç çeşit kuzey ışığı vardır?

Solar aktiviteye bağlı olarak 4 adet kuzey ışığı formatı vardır.

  1. Homogeneous arc: Bu formun belirli bir yapısı olmayıp, gökyüzünde asılı duran parçacıkların oluşturduğu bir perdeye benzer.
  2. Rayed arc: Aktivitenin yoğunluğu biraz daha artınca ışın perdelerine benzer yapıda görülür.
  3. Rising vapor column: Bu formatta, kuzey ışıklarının uzaktaki bir dağın tepesine temas ettiği veya bir duman gibi tüttüğü görülür.
  4. Korona: Uzaktaki bir noktadan her yöne ateş edilen ışınlar gibi görülür. Çıplak gözle çok rahat görülebilen koronalar, kuzey ışıklarının en güzel halidir. 1 ayda ortalama 3 büyük, 5 küçük korona meydana gelir.
Kuzey Işıkları döngüsü var mıdır? Kuzey ışıkları 11 yılda bir mi görülür?

Bilim insanlarının yapmış oldukları araştırmalara göre, Güneş’te meydana gelen solar aktiviteler her 11 yılda bir maksimum seviyede yaşanmaktadır. Solar aktivitenin fazlalığı, daha fazla güneş rüzgarı ve doğal olarak daha fazla kuzey ışığı anlamına geliyor. En son 2014 yılında 11 yıllık maksimum seviye gerçekleşmiş olup, bir sonraki maksimum beklenti 2025.

Kp indeksi nedir?

Kuzey ışıklarının şiddetinin ölçüldüğü 0-9 arasında olan bir skala. İsmini, Almanca; “Kennziffer Planetarische” (gezegen kodu) kelimelerinin baş harflerinden alır. 0 ışık şiddetinin çok zayıf olduğunu, 9 ise çok güçlü olduğunu ifade eder. Rakam arttıkça, ışıkların çok daha fazla alanda görülebileceği anlamına da gelmektedir. Örneğin kp indeksi 9 olan bir gecede, kuzey Işıkları Orta Avrupa’dan görülebilir. (1958 yılında bırakın Orta Avrupa’yı, 18’nci enlemde bulunan Meksika’da bile görülmüştür. https://pwg.gsfc.nasa.gov/istp/outreach/events/58/ )

Kuzey ışıkları en iyi nerelerde görülür?

Kuzey ışıklarını görebilmek için şehir ışıklarının az, ya da hiç olmadığı yerleri tercih edin. Işık kirliliği ne kadar az ise, kuzey ışıklarının belirginliği o kadar fazla oluyor. Işık kirliliğinden kaçmak için internette, bulunduğunuz yerdeki ışık kirliliği miktarını görebileceğiniz siteler mevcut. Buradan kendinize karanlık olan yerler bulabilir ve oraya gidebilirsiniz. Tabi ki oralara ulaşmak için kendi aracınızın olması önemli. Bu sayede rahatça dilediğiniz yere gidebilirsiniz.

https://darksitefinder.com/maps/world.html#3/51.13/1.97

https://www.lightpollutionmap.info/

Bulacağınız karanlık alan, mümkünse açık bir alan olsun. Bu sayede geniş görüş alanı ile görme şansınız daha da artacaktır.

Burada şu konuya dikkat! Karanlık olan, ışık olmayan yerler ararken kendinizi bir orman veya ıssız bir yerde bulabilirsiniz. Yönünüzü kaybedebileceğiniz gibi, orada yaşamakta olan bir hayvan ile karşılaşabilirsiniz. Kuzey ışığı göreceğim diye, bir ayı veya kurt ile kimse karşılaşmak istemez sanırım ?

Bunun yanı sıra; Kuzey ışıkları için en iyi rota nedir? En iyi yer neresidir? yazımda kuzey ışıkları için en iyi yerleri daha detaylı bulabilir, daha iyi rotalar oluşturabilirsiniz.

Kuzey ışıkları için tura katılmalı mıyız?

Eğer hava güzelse ve aktivite fazlaysa tura gerek yok. Yakın yerde bulacağınız bir park vb. nispeten karanlık yerde ışıkları rahatça görebilirsiniz. Hatta kaldığınız yerden bile ışıkları görmeniz mümkün. Ancak bulunduğunuz yerde havanın kapalı olacağını meteoroloji tahminlerinden görüp, size ait bir aracınızın olmadığı durumlarda kuzey ışıklarını görebilme ihitmali için turlara katılabilirsiniz.

Turların asıl amacı…

Kuzey ışıkları turları, sizleri otobüs, snowmobile veya gemilere bindirerek bulutun olmadığı, gökyüzünün nispeten daha açık olduğu yerlere gidilerek icra ediliyor. Turların ana amacı kuzey ışıklarını yakalamak. Turların içeriklerinde ise farklılıklar mevcut. Kimi turlarda yeme/içme sağlanırken kimilerinde çocuk kabul edilmiyor. Birçok turda ışıkları göremediğiniz taktirde ertesi günkü tur %50 indirimli oluyor.

Hatta uçak turları bile bulabilirsiniz. Küçük uçaklarla, kapalı gökyüzünde bulunan bulutların üzerine çıkarak sıra dışı bir deneyim yaşayabilirsiniz. (Kişi başı fiyat 400 euro’dan başlamakta)

Turlara şu şekilde katılmak ise mantıklı. Eğer kuzey ışıklarını çekebileceğiniz bir fotoğraf makineniz yok veya olsa da nasıl çekeceğinizi bilmiyorsanız, turlara katılarak bu hizmeti satın alabilirsiniz. Çünkü turlar içerisinde, profesyonel olarak fotoğrafçılar da bulunmakta. Dilerseniz gece boyunca fotoğraf ve videolarınızı çektirebilirsiniz.

Kuzey ışıkları turunda ne giyilir? Dondurucu soğuktan nasıl korunulur?

Kuzey ışıkları turuna katıldınız, peki hangi kıyafetler giyilmeli? Turların neredeyse tamamı özel kıyafetleri kendileri temin ediyor. Ama diyelim ki etmedi veya siz tura katılmayıp kendi kuzey ışıkları turunuza çıktınız, giymeniz gereken kıyafetler şu şekilde;

Kuzey ışıkları için kıyafetler;
  • Yün çorap
  • Kar ayakkabısı veya kışlık bot
  • Alt ve üst için içlik (termal içlikler)
  • Kayak pantolonu veya kışlık kalın pantolon
  • Yün kazak
  • Polar
  • Sıcak tutan mont
  • Kalın su geçirmeyen eldiven. (tercihen dokunmatik)
  • 4 parmağı bir arada tutan 2nci eldiven.
  • Boyunluk
  • Atkı
  • Bere veya kar maskesi
  • Çocuklar için tulum
  • Dondurucu soğukta hastalanmamak için yanınıza mutlaka soğuk algınlığı önleyici ilaçlar, vitaminler almayı ihmal etmeyiniz. Hatta sürüldüğünde vücudu ısıtan kremler de hem tedavi hem de ısı için kullanılabilir.

Kuzey ışıkları için gerekli ekipmanlar nelerdir? Yanımıza neler almalıyız?

Dünyanın en soğuk noktalarında, gece soğukta, kuzey ışıklarını görebilmek için dışarda, ayakta neredeyse hareketsiz geçirilecek 4-5 saat gerçekten çok yorucu. Soğuktan donmamak için yukarıda yazılanların yanında şu malzemeleri de yanınıza almanızda fayda var;

  • Ayakta geçirilen uzun sürelerden dolayı en çok ayaklar üşüyor. Bunu engellemek için ısıtmalı tabanlar mevcut, bu tabanlardan kullanabilirsiniz.
  • Sürekli fotoğraf çekmek için, eldivenler sürekli çıkarılıyor. Soğuk olan fotoğraf makinesine, tripoda vb. dokunulmasıyla aşırı ısı kaybı olabiliyor. Bunun önüne geçmek için cep sobaları satılıyor. İnternetten kolayca bulabileceğiniz hayat kurtarıcıları tekrar tekrar kullanmanız mümkün.
  • Eczanelerden “yakı” adı verilen geniş bantlar da çok üşüyenler için bir başka çözüm.
  • Soğuktan el ve yüzümüz çatlayabilir, bunu önlemek için nemlendirici kremleri unutmayın.
  • Daha çok kamp malzemesi olarak kullanılan, taşınabilir ısıtıcılar sayesinde üşümeyi azaltabilirsiniz.
  • Termos içerisine koyulacak sıcak içecekler ile kısa süreli içinizi ısıtabilirsiniz.
  • Dışarda geçirilen süre uzadıkça acıkabilirsiniz. Bunun için yanınıza atıştırmalıklar alabilirsiniz.
  • Sıcak su torbaları ile soğuktan korunabilirsiniz.
Yakı belki çözüm olabilir
  • Eczanelerden “yakı” adı verilen geniş bantlar da çok üşüyenler için bir başka çözüm.
  • Soğuktan el ve yüzümüz çatlayabilir, bunu önlemek için nemlendirici kremleri unutmayın.
  • Daha çok kamp malzemesi olarak kullanılan, taşınabilir ısıtıcılar sayesinde üşümeyi azaltabilirsiniz.
  • Termos içerisine koyulacak sıcak içecekler ile kısa süreli içinizi ısıtabilirsiniz.
  • Dışarda geçirilen süre uzadıkça acıkabilirsiniz. Bunun için yanınıza atıştırmalıklar alabilirsiniz.
  • Sıcak su torbaları ile soğuktan korunabilirsiniz.
NOT: Aşırı soğuktan dolayı bataryalar çok hızlı bir şekilde boşalıyor. Bunu önlemek için bol miktarda yedek batarya alıp, cep veya ılık bir ortamda tutmalıyız. Powerbank ise yine kurtarıcı özelliğe sahip. Son olarak ise karanlıkta kullanacağınız bir el feneri almanızda fayda var.
Kuzey ışıkları sağlığa zararlı mı?

Kuzey ışıkları yeryüzünden çok yüksekte oluştuğundan insan sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmaz. Çıplak gözle görülmesi, gözler adına bir problem teşkil etmez. Sadece dolaylı olarak insanlara şu şekilde zararı olabilir; elektrik yüklü parçacıkların çeşitli altyapı ve teknoloji üzerinde potansiyel olumsuz etkilerinin yaratabileceği kötü psikoloji. 

Kuzey ışıklarını görmenizi engelleyecek hususlar nelerdir?
  • Yeterince kuzeye gitmemek: Kuzey Kutup Dairesi içinde olmadan kuzey ışıklarını görmeyi beklemek şansınızı çok düşürecektir.
  • Yanlış zamanlama: 21 Eylül’den, 23 Mart tarihi aralığı dışında bulunursanız, kuzey ışıklarını maalesef görme şansınız yok denecek kadar az.
  • Kısa süreli bulunmak: Kuzey ışıkları seyahati için en az 5 gün Kuzey Kutup Dairesi üzerinde bulunmalısınız.
  • Kıyafet: Yanlış kıyafet seçimi sonucu dışarıda kalmak istemeyip, soğuğun etkisi ile kapalı, sıcak mekanlara kaçabilirsiniz.

Kuzey ışıklarına çocukla gidilir mi?

Kesinlikle evet! Bir çocuğun ufku nasıl genişletilir derseniz, kuzey ışıkları kesinlikle en iyi cevaplardan birisi! O kadar soğuğa biz bile gitmekten çekiniyoruz, onları nasıl götürelim dediğinizi duyar gibiyim ? Ama gittiğiniz her yerde bir yaşam olduğunu ve oralarda da çocukların doğup, büyüdüklerini aklınızdan çıkarmayın.

Çocukların soğuk havaya karşı dirençleri yetişkinlere göre elbette daha az. Bu yüzden geceleri kuzey ışıklarını görmek için yetişkinler gibi uzun süreler bekleyemezler. Peki ne yapabiliriz?

Kıyafet seçimi önemli

İlk olarak bu seyahat öncesi sizi soğuktan koruyacak kalın kıyafetler alıyorsanız, çocuğunuz için de aynı, hatta daha korunaklı olanları almanız gerektiğini unutmayın. Çocuklar için çift eldiven, kar maskesi, en iyisinden bot ve su geçirmeyen kalın kıyafetler çok önemli.

Kuzey ışıklarını görmeye çocuğunuz ile gidiyorsanız, araba kiralamanızı veya konaklama için tercih edeceğiniz yeri güzel seçin

Kuzey ışıklarını görmeye çocuğunuz ile gidiyorsanız, araba kiralamanızı veya konaklama için tercih edeceğiniz yeri güzel seçin. Seçeceğiniz yer, ışık kirliliğinden uzak, pencere/balkonundan ışıkları izleyebileceğiniz bir yer olmalı. Kıyafetleri tam olsa da çoğu çocuk soğukta dışarı çıkmak istemeyip uykuyu tercih edebilir.

Bu tarz durumlarda arabanıza binip, ışıkları izlemeye gittiğinizde çocuğunuzu arabanın sıcak ortamında bırakabilir, uyumasına imkan tanıyabilir veya kuzey ışıklarını oradan izlemesini sağlayabilirsiniz. Ya da konakladığınız yeri yukarıdaki gibi seçerseniz, bulunduğunuz yerden dışarı hiç çıkmadan kuzey ışıklarını ailecek üşümeden seyredebilirsiniz.

Gece kuzey ışıklarını izlemenin yanında, çocuklar kış aktivitelerinin farklılığından çok keyif alacaktır. Husky safari, geyikleri besleme, buzda balık avı vb. aktiviteler çocuğunuz için unutulmaz anlardan olabilir. Özellikle Santa Claus köyü (Finlandiya) çocuklu aileler için en iyi yerlerin başında.

Sağlık olmazsa olmaz!

Sağlık konusunda ise asla esnek davranmayın! Çocuğunuzun ateş ölçerini, ateş düşürücü şurubunu, kullanmakta olduğu ilaçlarını ve takviye (balık yağı vb.) yanınıza alınız. Tercih ettiğiniz ayakkabılarının da tabanının kaymayan cinsten olduğuna dikkat ediniz. Özellikle seyahat sağlık sigortasız bu dondurucu soğuklara asla gitmeyin. (Seyahat sağlık sigortası ile ilgili detayları “Yurt dışında sağlık problemi” yazımdan öğrenebilirsiniz)

Comments

“Kuzey ışıkları nedir?” için 5 yanıt

  1. Handan Kara avatarı
    Handan Kara

    Harika bilgiler ne güzel detaylı hazırlamışsınız,eminim çok işimize yarayacak bu bilgiler.Emeğinize sağlık.20 caktan itibaren bizde ışıkların peşnde olacağız. Bu arada fotoğrafların bir kısmı yazınızı kapladığından okuyamadım. Tekrardan teşekkür ederim.

    1. Melih avatarı
      Melih

      Handan hanım çok teşekkür ederim. Umarım siz de en kısa zamanda şanslılar kervanına adınızı yazdırırsınız 🙂

  2. […] ışıkları ile ilgili daha detaylı bilgiye “Kuzey ışıkları nedir?” yazımdan […]

  3. […] Kuzey ışıkları ile ilgili temel bilgilere ulaşmak için tıklayınız. […]