Çölde açan çiçek; Dubai

Dubai/Birleşik Arap Emirlikleri…

Dubai / Birleşik Arap Emirlikleri… Bir rota çizelim, hem ülkemizde kış günleri yaşanırken sıcağı yaşayalım, içimiz ısınsın, hem alışveriş yapabilelim, hem çok uzak olmasın, hem vizesi bizi çok uğraştırmasın, hem de daha önce gördüğümüz yerlerden farklı bir yer olsun. Tüm bu parçaları bir araya getirdiğimizde cevap: çölde açan çiçek; Dubai…

Dubai Birleşik Arap Emirlikleri'nin turizm başkenti
Başlangıç notu;

Haritaya bakacak olursanız Dubai’nin güzel bir seyahat rotasında olduğunu fark edebilirsiniz. Maldivler yolu üzerinde! Eğer ki siz de günün birinde Maldivler’e gitme planı yapacak olursanız, Dubai sizin için harika bir yer. Hem yolunuz üzerinde yeni ve sıra dışı bir uğrak noktası, hem de Dubai’den Maldivler’e sayısız ve makul uçuş alternatifi mevcut. Bu güzelliği sayesinde daha gitmeden biz sevdik Dubai’yi 🙂 (Bu arada gidecekler için, Maldivler hakkında bilinmesi gerekenlerin neler olduğunu buradan okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.)

Dubai vize istiyor mu?

İlk konumuz vize. Var mı, yok mu? Birleşik Arap Emirlikleri’ne girebilmek için vize şart. Ama işin güzel yanı, öyle zahmetli bir süreçten geçmeden, online olarak vizenin alınabilmesi.

Ülkemizden, Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden birçok hava yolu firması ve turizm şirketleri vize için size yardımcı olabiliyor. Parasını ödeyip, pasaport ve fotoğrafınızı taratıp gönderdiğinizden kısa bir süre sonra vizeniz mail adresinize geliyor. Tek yapmanız gereken, vizenizin renkli çıktısını alıp ülkeye giriş esnasında ibraz etmeniz. Vize evraklarımızı gönderdik ve kısa bir süre sonra onaylanarak mailime gönderildi.

Sırada uçak bileti var. Yolculuk yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor. Uçuşlar genelde direkt, aktarmasız olarak yapılıyor. Ülkemizden de epey bir firma alternatifi mevcut. Karşılıklı olarak İstanbul ve Antalya’dan; Abu Dabi, Dubai ve Sharjah şehirlerine uçuş bulabilirsiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri’ni gezmeye, bulacağınız uçak bileti alternatiflerine göre karar verebilirsiniz. Türkiye’den Dubai’ye uçup, dönüşü Abu Dabi’den veya tam tersini yapmak size zaman açısından fayda sağlayacaktır. Yeterli vaktiniz varsa Abu Dabi ve Dubai’yi, zamanınız kısıtlı ise sadece Dubai’yi tavsiye ediyorum.

Yedi adet emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi, turizm başkenti ise Dubai. Diğer beş emirlik ise bu ikisine oranla daha küçük.

Ülkemiz ile olan saat farkı +2. (2 saat bizden ilerideler.)

Dubai ‘ de ne giyilir?

Çanta hazırlarken kafamızı kurcalayan birtakım sorular gelmiyor değil. Ya acaba öyle rahat rahat elbise, şort, askılı, bikini giyebilecek miyiz? Hemen olay yerinde yaşamakta olan arkadaşımıza danışarak kendimizi rahatlatıyoruz. Yerel halk için birtakım zorunlulukların olduğunu ancak yabancılar için sorun teşkil etmediğini öğrenip, kaldığımız yerden çantalarımızı hazırlamaya devam ediyoruz.

Dubai’de hava durumu nasıl?

Yıl boyu havanın sıcak olduğu ülkede, en sıcak dönem Haziran-Eylül arası (ortalama sıcaklık 30-41 derece), en serin dönem ise Aralık-Şubat arası (ortalama sıcaklık 19-21 derece). Yağış ise çok aşırı olmamakla beraber en fazla Şubat ayında görülmektedir. Deniz suyu sıcaklığı ise yıl boyu en düşük 21 derece (Ocak-Şubat). Bu da demek oluyor ki yılın tamamında denize girebilirsiniz. Ayrıca iklimin çöl iklimi olduğunu, gece-gündüz arasında sıcaklık farkının çok fazla yaşandığını söylemekte fayda var.

Dubai, dünyanın en lüks otellerinin bulunduğu bir şehir.

Konaklama için arkadaş seçeneğini kullandığımızdan baya şanslıyız bu sefer 🙂 Başlıca geliri turizm olan Dubai’de herkese ve her keseye göre konaklama seçenekleri mevcut. Ultra lüks otellerin yanı sıra, hosteller ve ev seçenekleri de oldukça başarılı. Daha önce kaldığınız otellere/evlere hiç benzemeyen yerleri, bu şehirde bulmak mümkün. Altın kaplamalı otel odalarından, gökdelenlerin tepesinde bulutlara yukarıdan bakacağınız evlere kadar birçok seçenek mevcut.

Mesela biz eğer arkadaşımızın yanında kalmayacak olsaydık, 77. Katta, bulutların üzerinde kalacağımız bir evi çoktan tutacaktık ama işte arkadaş sevgisi 🙂 Bunun gibi bulutların üzerinde veya her türlü imkânın sunulduğu bir rezidansta bulunan bir dairede konaklayabilirsiniz.

Petrolün sudan ucuz olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nde doğal olarak taksiler ucuz. Ulaşım için taksi seçeneğini kullanabilirsiniz.

Dubai tam bir alışveriş cenneti

Dubai’de alışveriş

Alışveriş denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Dubai’de, vergilendirmenin neredeyse yok denecek kadar az olduğundan dolayı, birçok şeyi çok uygun fiyata bulabilir, özellikle elektronik ürünleri ülkemize oranla %30 ucuza alabilirsiniz. Ayrıca her sene Aralık-Ocak aylarında gerçekleşen Dubai Alışveriş Festivali’nde ekstra indirimler yakalayabilirsiniz.

Biz festivalin son iki gününe yetişmenin heyecanıyla hemen alışveriş merkezine giriyoruz ama geç kalmış olacağız ki birçok ürün tükenmiş. Sonradan öğrendiğimize göre, tüm dünyadan bu festival takip ediliyor ve sırf bunun için insanlar buraya akın ediyormuş. İlk günlerinde de bu kadar aşırı talep olunca ürünler tükeniyormuş.

Dubai ‘de kredi kartı kullanımı oldukça yaygın. Nakit harcama yapan biriyseniz para birimleri olan dirhem veya her yerde kullanabileceğiniz dolar bulundurmanızda fayda var. Dirhem almak içinse Türk Lirası yerine, Amerikan Dolar’ı bozdurmanız çok daha kolay olacaktır.

Dünyanın en büyük alışveriş merkezi

Dubai Mall, sahip olduğu alan itibariyle dünyanın en büyük alışveriş merkeziymiş. Bu sebeple olacak ki girerken harita veriliyor. İçerisi gerçekten çok büyük ve kalabalık. İçerisinde,  dünyanın en büyük, tek parça camından oluşan akvaryumuna da ev sahipliği yapıyor. Çocuklar için çok güzel bir yer. Sanırım Mete bu dönemlerde bizimle beraber olsaydı, uzun bir süre buradan ayrılamazdık 🙂

Dubai Mall o kadar büyük ki artık yorulmaya başladık. Şimdilik alışveriş gezimize ara verip, hemen önündeki havuzda, akşamları 18 de başlayan The Dubai Fountain Show’u izlemek için, üst kattaki kitapçı dükkânının balkonunun yolunu tutuyoruz. Bu balkon sayesinde şovu hem tepeden izliyorsunuz hem de kalabalıktan arınmış oluyorsunuz. Manzara gerçekten harika! Müzik eşliğinde, fıskiyelerden fışkırtılan suların danslarını seyre dalarak tüm yorgunluğumuzu unutuveriyoruz.

Dubai eğlencenin her halini size cömertçe sunabilir
Dubai entertainment

Dubai’de turizm hizmeti o kadar profesyonel veriliyor ki, turistleri memnun etmek için neredeyse her şey düşünülmüş. Bunlardan birisi de hem mobil cihazlarda uygulamasının,  hem de kitapçığının olduğu bir sistem.

Evet, bu sistem sadece Dubai’ye özgü değil fakat içerik zenginliği bakımından birçok yere göre çok iyi. Sistemin çalışması şu şekilde; para ile bu uygulamayı veya kitapçığı satın alıyoruz. Sonrasında Dubai’de gezmeye başlıyoruz.

Birçok restoranda, cafelerde, aktivitede, müzede, turda vb. aklınıza gelen yerlerde indirimlerden bu uygulama veya kitapçık aldıysak içerisinden yırtarak vereceğimiz kuponlar sayesinde faydalanıyoruz. Alışveriş indirimleri de öyle az değil, 3-4 restorana, 1-2 cafeye girdiğinizde zaten neredeyse koskoca kitabı amorti etmiş oluyorsunuz. Sonrası kazanç.

Yalnız kuponlar sınırsız değil, mesela x restoranın kuponu 3 adet, yani o restoranda en fazla 3 defa kupon kullanabiliyorsunuz. Biz kitap kullandık ve çok kısa sürede bizi kâra geçirdi. En az 4-5 gün ve daha fazla kalacaklar için kullanmanızı tavsiye ediyorum. (Detayları buradan bulabilirsiniz)

Dubai’de denize giriliyor mu?

Dubai’de yılın her günü denize girebilirsiniz. Yılın 8 ayı “aşırı sıcaktan” girilemeyenleri saymazsak 🙂 Biz denize girmek için JBR beach’a gidiyoruz. Kum altın sarısı ve güzel, deniz de oldukça temiz.

Deniz faaliyetimizden sonra, önceden internetten rezervasyonunu yaptırdığım, dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa için hareket ediyoruz. Bu bina o kadar yüksek ki (829metre), Dubai şehrinin her tarafından kolayca görülebiliyor. Önceden internetten rezervasyon yapmak önemli. Çünkü aşırı rağbetten ötürü, limitli kapasite sınırına takılmanız söz konusu. Özellikle gün batımı saatleri yoğun ilgi görüyor, bu saatlerde çıkış planınız varsa vakit kaybetmeyin derim.

124. katından Dubai ayaklarınızın altında. Bu kat seyir için hazırlanmış olan kısım ve aşırı kalabalık. Bunun yerine sonradan öğrendiğim, 1 kat altındaki (123.kat) restoran çok daha mantıklı bir alternatif. Hem kalabalıktan uzak, hem de verdiğiniz paraya bir şeyler yiyip, içebileceğiniz bir yer. Buraya yoğunlaşmanızı öneririm. Detayları buradan öğrenebilirsiniz. Özellikle çocuk misafir bölümündeki detayları lütfen göz ardı etmeyin, çünkü Lounge bölümü için, öğle 12 ile 17 saatleri arası minimum 10 yaş, 17 ile 02 saatleri arasında da 21 yaş sınırı var. Restaurant bölümünde ise, kahvaltıda yaş sınırı yok ama öğle ve akşam yemekleri için minimum 10 yaş sınırı bulunmakta.

Dubai’de otellerde kalmasanız dahi gezip, hizmetlerinden faydalanabilirsiniz

Dubai’nin simgelerinden birisi olan, dünyanın ilk yedi yıldızlı oteli olan Burj Al Arab Otel’i de görülmesi gereken bir diğer yer. Lüks kavramınızı değiştirecek olan bu otel içerisini ücretli turlar sayesinde gezebilirsiniz. Dubai simgelerinden birisi olan Burj Al Arab oteline nazır fotoğraf çektirmezsek olur mu? Burj Al Arab otelin fonda olduğu en güzel karelerden biri de Jumeirah Al Qasr otelinden çekilen fotoğraflar. Hem güzel kareler yakalayabilir hem de Jumeirah Otel’i gezebilirsiniz. Unutmadan, Dubai’de alkolü sadece otellerde ve bazı restoranlarda içebiliyorsunuz, zaten satışları da buralarda yapılıyor.

Dubai dünyanın en yüksek binasına ev sahipliği yapıyor

Haritada küçük bir yermiş gibi görünen, oysa gözle görüldüğünde çok büyük bir yer olan, milyarlarca metreküp kum ile oluşturulan The Palm adası üzerinde, her biri birer zenginlik abidesi olan malikâneler ve birbirinden lüks oteller barındırıyor. Gerçekten inanılmaz! Adanın en ucunda ise Dubai ‘deki en lüks otellerden bir diğeri olan Atlantis otele ada üzerinde görebileceğiniz diğer yerler arasında.

Dubai’de çöl safarisi nasıl yapılır?

Dubai denince akıllara gelen en sıra dışı olaylardan biri de çölde safari. Bunun için birçok şirket mevcut. Tek yapmanız gereken sizin için en uygununu bulup, rezervasyon yaptırmanız. Çok güzel bir sistem oluşturmuşlar. Öğleden sonra belirlenen saatte, sizi kaldığınız yerden veya belirlediğiniz adresten gelip alarak çöle doğru ilerliyorsunuz. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Diğer araçların da misafirlerini getirmeleriyle çöl içerisinde 4×4 araçların nasıl o şekilde ilerlediklerine şahit oluyor, çöldeki develere binebiliyor, gün batımını çölde izleyebiliyorsunuz.

Maharet araçta mı, şoförde mi bir türlü anlayamadık, ama çok eğlendik. Olağan üstü bir deneyim! 🙂

Eğer araç tutma ve panik atak gibi rahatsızlıklarınız varsa veya küçük çocukluysanız bu turdan uzak durmanızı tavsiye edebilirim. Güneşi çölde batırarak, akşam için hazırlanan otağa hep beraber gidiyoruz. Burada açık büfe akşam yemeği yanında, dansöz ve ateş şovlarına doyuyoruz. Sonrasında yine gelinen araçlarla Dubai istikametinde yola koyulup, gündüz bizi aldıkları yerlere götürüp bırakılıyoruz.

Sheikh Zayed camiinde kıyafet zorunluluğu var

Sonuçta burası çöl ve çöl iklimi hâkimiyeti var, bir bahçe nasıl büyüleyici olabilir derken kendimizi Miracle garden denen yerde buluyoruz. Birbirimize bu sıcakta, çöl ortasında serap mı görüyoruz diye soruyoruz. Çiçeklerin özenle yetiştirildiği ve değişik kalıplarda sunulduğu, adı gibi büyülü bir bahçe. Dubai merkeze biraz mesafede, ama sorun yok, taksiler emrinizde 🙂

Çiçeğe doymuş vaziyette Dubai Marina denen keyifli yürüyüşler yapılabilen, çok güzel cafe ve restoranların olduğu yere ulaşıyoruz. Tepeleri bulutlara ulaşan gökdelenlerin hemen altında bulunan bu güzel yerde yürüyüş yapmak gerçekten çok keyifli. Güneş battığında ayrı bir havaya bürünen şehri bir de denizden görmek için hemen marinada bulunan tekne turuna atlıyor ve bu deneyimi de yaşıyoruz.

Dubai’nin en işlek pazarı

Eğer altına, tekstile, baharata, otantik ve yerel ürünlere meraklıysanız, bizim zamanımızın olmamasından gidemediğimiz, Dubai’nin en eski yerleşim yeri olan Deria’ya gitmenizi öneririm. Burası, hem fiyat olarak diğer yerlere nazaran çok daha uygun hem de sadece burada bulabileceğiniz, buraya özgü birçok ürünü barındırmakta.

Biz Birleşik Arap Emirlikleri’ni çok sevdik. Maldivler gölgesinde kaldığından, öncesinde çok fazla heyecan hissetmediğimiz bir yer diye düşünüp ne kadar da yanılmışız. Her şeyin “en” inin burada olduğunu ve paranın neler yapabileceğini bizzat görmüş olduk. Şimdiye kadar ikimizin de bildiği “lüks” kavramının aslında lüks olmadığını buradan ayrılırken anlamış bulunuyoruz.

Dubai’den Abu Dabi’ye gidilir mi?

Buralara kadar gelmişiz, Abu Dabi’yi görmeden gidilir mi? Atlıyoruz Sabri’nin bize verdiği arabasına. 1 saatlik mesafemiz var. Yollar 6 şeritli ve neredeyse uçak inecek büyüklükte.

Dubai-Abu Dabi arası keyifli bir yolculuğun ardından Ferrari World tema parkına ulaşıyoruz. Kitapçıktan kuponumuzu da yanımıza alarak içeri giriyoruz. Burası çok büyük bir alana kurulmuş, her yaşa hitap eden, harika bir eğlence merkezi. Buraya özellikle Ferrari’yi yakından incelemek ve dünyanın en hızlı roller coster’ına binebilmek için geldik.

Heyecanla roller coster sırasına ilerliyoruz. Sıra bize geldiğinde ise, adrenalin tavan! Normal otomobilde viraja azıcık hızlı girdiğimde araba tutan Özlem’le en öne oturmamız ise tam bir deli cesareti. Burayı tarif edecek tasvir bulamadığımdan internetteki videoları izlemenizi tavsiye ediyorum! Böyle bir şey yok 🙂 Park içerisinde buna benzer birçok aktivite bulabilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

Abu Dabi’nin simgesi

Vakitlice ve mutlu bir şekilde ayrılarak, Sheikh Zayed Cami’sinin yolunu tutuyoruz. Bir cami ne kadar farklı olabilir diyerek giriyoruz içine. Ama gidince özellikle farklı mimarisinin ve dekorların güzelliğinin, kendisine hayranlık bırakacak tarzda olduğunu kolaylıkla görebiliyoruz. Cami sonrasında Abu Dabi marinaya giderek, zenginlik simgelerinden birisi olan yatların manzarasında yürüyor, alışveriş yapıyor ve karnımızı doyuruyoruz.

Birçok şeyin “en” inin burada olduğunu, şimdiye kadar bildiğiniz “lüks” kavramının aslında lüks olmadığını öğrenerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne veda edebilirsiniz. Maldivler yolcusu kalmasın! Hoşça kal Dubai, hoşça kal Birleşik Arap Emirlikleri…

Hoşça kal Sabri ve Nilay 🙂

Kısa kısa;

1. Bizim gezmediğimiz ama sizin gezmenizi tavsiye edeceğim yerlerden bahsedecek olursak;

Dubai Atlantis Aquaventure Waterpark https://www.visitdubai.com

Dolphinarium Dubai (The entertainer geçerli) https://www.dubaidolphinarium.ae

Butterfly Garden http://www.dubaibutterflygarden.com/

Global Village  http://www.globalvillage.ae

The Green Planet Dubai http://www.thegreenplanetdubai.com

Souk Madinat Jumeirah https://www.jumeirah.com

Meraas http://www.meraas.com/

Al seef http://www.alseef.ae/

2. Denize girebileceğiniz plajlar

JBR Beach, Kite Beach (kids friendly), Black Palace Beach El Mamzar Beach Park, Hidden Beach ve Umm Sqeim Beach

3. Doyasıya alışveriş yapabileceğiniz alternatif alışveriş yerleri;

The Emirates Mall, Marina Mall, Dubai Outlet Mall, Gold Souk, Ibn Battuta Mall, Spice Souk, Boulevard Dubai

4. Sanat Galerileri:

Alserkal Art District, Al Quoz Hotspots

5. Çocuk dostu olan ve çocuklarınızla doyasıya vakit geçirebileceğiniz yerler;

IMG Worlds of Adventures, City Walk, Hub Zero, The Green Planet, Bounce Dubai

6. Tema Parkları:

Motiongate Dubai, Legoland Dubai, Bollywood Parks, Riverland